zelený reprezentační

03.11.2013 20:10

Reprezentační oděv vysoce postavené šlechtičny z družiny královny začátku 14. století je vytvořen z hedvábného zeleného brokátu se vzorem drobných kytiček vytkaným zlatou nití. Podšívka je z hedvábného taftu měnlivé červeno-zelené barvy.

Oděv byl zhotoven hlavně z důvodu ověření některých zajímavých dobových technologických postupů.

Střihově je oděv jednoduchý s rozšířením bočními a středními klíny, díky nimž se bohatě řasí. Spodní okraj oděvu leží několika centimetry na zemi a v zadní části je krátká vlečka. Je doplněn tříčtvrtečním rukávem, který dává vyniknout těsným rukávům spodního šatu s drobnými knoflíčky.

Dlouhé švy hlavní látky jsou šité strojem, zpevňovací a ohraňovací švy jsou ruční. Ručními švy je rovněž vložena podšívka.

Hlavním cílem oděvu bylo ověřit možnost vkládat podšívku samostatně po jednotlivých dílech do záložky hlavní látky. Tento způsob, doložený archeologickými nálezy se ukázal jako dobře proveditelný a velmi praktický.

Součástí oděvu je ručně šitá kápě ze stejných látek s knoflíčky vpředu a jako alternativa druhá kápě zvláštního střihu nošená na ramenou a lemovaná hermelínem jako honosná součást reprezentačního oděvu.

Spolu s tímto svrchním oděvem se nosí hedvábný zelený cote, který byl vytvořen za účelem ověření funkčnosti netradičního vícedílného střihu a technologických detailů těsného rukávu s mnoha knoflíčky.

realizační zpráva v pdf ZDE